Zangtechniek

Zangtechniek is het goed leren beheersen van je stem, met als doel een grotere stemomvang, gezonder stemgebruik, meer mogelijkheden met je stem, maar bovenal lekker leren zingen!

In de lessen maak ik gebruik van meerdere zangmethodes. Door de jaren heen heb ik me hier uitgebreid in verdiept omdat ik erachter kwam dat stemgebruik zo’n persoonlijk iets is, dat is niet op 1 manier uit te leggen. Ik gebruik de complete vocal technique methode (CVT) en daarnaast de Estil Voice technique methode (EVTS), dit zijn de meest gebruikte methodes en geven een heel duidelijk motorische uitleg van de stem, met daaraan gekoppelde oefeningen. Daarnaast werk ik veel met de Lichtenberger methode, een iets minder bekende aanpak die meer het sensorische aspect van het zingen gebruikt. Ik ben erg enthousiast over het gebruik van lichtenberg in de les omdat het ervoor zorgt dat mensen door luisterende oefeningen een duidelijker beeld krijgen van hoe hun stem nou eigenlijk werkt. Het gebruik van meerdere methodes in de les werkt bijzonder goed, je kan zelf ondervinden wat voor jou het beste werkt.

Zingen

Waar werk je aan bij zangtechniek?

  • Adem: zingen doe je met je adem dus hoe beter je ademt hoe makkelijker het zingen wordt. We werken aan het laag en ontspannen leren ademen.
  • Resonantie: het voorin leren zingen van de klank, natuurlijke versterking van het volume
  • Houding: hoe sta je in de juiste ontspanning houding.
  • Sound/Klank: leren beoordelen wat je natuurlijke geluid is. Het creeeren van een klankideaal: hoe wil je klinken,wat vindt je mooi?
  • Volume: je hoeft niet hard te zingen om hoorbaar te zijn. En zacht zingen is best moeilijk.
  • Muziekstijlen: iedere muziekstijl heeft zo zijn eigen stemgebruik, door oefeningen leer je op een gezonde manier iedere stijl te zingen die je wilt.
  • Vergroten van je stemomvang
  • Mengen van je stem: wat voor stemtype gebruik je, wanneer zing je in je kop- of borststem en hoe meng je deze stemmen
  • enz….

Zangtechniek helpt je om meer artistieke keuzes te kunnen maken. Je zal ook merken in de lessen dat techniek en interpretatie (hoe zing ik het lied) heel erg met elkaar verbonden zijn.

Het is belangrijk om te werken aan je techniek, veel dingen hebben met spiergeheugen te maken en dat train je door veel te herhalen. Het is best moeilijk voor zangers om thuis te oefenen vooral als je geen piano of ander instrument hebt, daarom neem ik in de les als je dit wilt de oefeningen voor je op zodat je er thuis mee aan de slag kan.